Loading...

Τυπογραφείο είχε το πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης επί τουρκοκρατίας για να καταπολεμήσει τις συνέπειες της Γαλλικής Επανάστασης.

 Βλέπετε ο κλήρος έπαιρνε επί τουρκοκρατίας την ρόγα δηλ. το 1/3 της περιουσίας και της σοδιάς των ελλήνων . Ο εγκυρότερος μελετητής της περιόδου του 1821, καθηγητής Πασχάλης Κιτρομηλίδης στο βιβλίο του «Νεοελληνικός Διαφωτισμός» (Μ.Ι.Ε.Τ. 1996) γράφει τα εξής για την στάση και τις θέσεις της εκκλησίας: Το πατριαρχειο της Κωνσταντινούπολης είχε τυπογραφείο.Αυτο ήταν αδιανοητο εκείνη την εποχή , άλλα την άδεια την έδωσαν οι τούρκοι, ενδεικτικό της πιεστικής ανάγκης πού ένιωθαν τόσο η Εκκλησία όσο και η Πύλη για να καταπολεμήσουν τα ρεύματα των νέων Ιδεών, πού διαδίδονταν μέσω των εκδόσεων των τυπογραφείων της διασποράς και ιδιαίτερα εκείνων της Βενετίας και της Βιέννης. Η «Διδασκαλία Πατρική»του πατριαρχείου , προειδοποιούσε αυστηρά τους έλληνες να μην παραπλανηθούν από ιδέες διαβολικές που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη (Γαλλική Επανάσταση) που μιλούσαν για ελευθερία. Αντίθετα ο συγγραφέας της Πατρικής Διδασκαλίας συμβούλευε υποταγή στην «ισχυράν βασιλείαν των Οθωμανών», η οποία ήταν το δώρο του θεού προς τους ορθόδοξους χριστιανούς, σταλμένο για να τους προστατεύει από τις αιρέσεις. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε δημιουργηθεί από τον θεό εκ του μηδενός, σε μια εποχή πού η χριστιανική ρωμαϊκή αυτοκρατορία άρχισε να «χωλαίνει εις τα της ορθοδόξου πίστεως φρονήματα», με σκοπό να «είναι εις μεν τους Δυτικούς ωσάν ένας χαλινός, εις δε τους Ανατολικούς ημάς πρόξενος σωτηρίας».Έφερνε για ενίσχυση των ανθελληνικών θέσεων ο συγγραφέας της Πατρικής Διδασκαλίας και ρητά της θείας Γραφής και των Αποστόλων, οπού μας προστάζουν να υποτασσόμεθα εις τας υπερέχουσας αρχάς».Κατω ο Κολοκοτρώνης. Τον αφόρισε και αυτόν η εκκλησία όπως τους Σουλιώτες , Μπουμπουλίνα (γιατί κατασκεύαζε πολεμικό πλοίο ) κλπ.

author

This post was written by: Author Name

Your description comes here!

Get Free Email Updates to your Inbox!

Δημοσίευση σχολίου

CodeNirvana
Από το Blogger.

Λιγα λογια για μενα


Λιγα λογια για μενα

Ο Παναγιωτης Δαριβας γεννηθηκε στην Κατερινη, σπουδασε Φαρμακευτικη στην Ιταλια, και ασχολειθηκε με την δημοσιογραφια 32 χρονια.

Δεν εξασκησε το επαγγελμα του φαρμακοποιου αλλα ακολουθησε την δημοσιογραφια.

Αρχη εκανε στην Ιταλια και Γερμανια με γελοιογραφιες και κατοπιν ηρθε στην Ελλαδα οταν τελειωσε τις σπουδες του.

Εδω ανακαινησε το περιοδικο Κουιζ, φερνοντας καινουργια πνευματικα παιχνιδια Rebus κλπ και εγραφε και στο περιοδικο Πανοραμα (ευθυμογραφηματα γελοιογραφιες και σταυτολεξα ).

Αργοτερα εκανε δικη του εφημεριδα με τιτλο ΤΑ ΝΕΑ της ΠΙΕΡΙΑΣ και περιοδικα ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ , ΜΙΝΙ SUDOKU και NEW SUDOKU.

Τωρα ειναι συνταξιουχος.


Follow Us!

Comment!

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

© Copyright Το Άγνωστο
Back To Top